LinkedIn groepen

@infamuze stelde mij op Twitter de volgende vraag:

@evelien hoe volg jij de groepen? Ik heb daar zelf nog geen fijne manier voor gevonden, ik volg er ook best veel

Mijn eerste gedachte bij deze vraag is: ik volg geen groepen, ik participeer in groepen.
Een groep alleen volgen levert je maar weinig op.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik in 50 groepen tegelijk actief ben (ook mijn tijd is beperkt), maar wil wel zeggen dat ik in 80% van de groepen die ik volg de afgelopen drie maanden wel heb geparticipeerd.

Belangrijk voor mij is de routering van de informatie uit de groepen. Ik heb aan mijn LinkedIn profiel meerdere e-mailadressen gekoppeld. Zowel zakelijk als privé.

Wanneer ik lid wordt van een groep, besteed ik altijd extra aandacht aan de settings van de groep.
Allereerst zet ik het contact e-mailadres op een adres dat voor mij past bij de groep. Niet alleen omdat ik wil dat anderen contact met mij zoeken via het juiste kanaal, maar ook om het volgen van de groepen te stroomlijnen.

Bij een nieuwe groep zet ik altijd ‘activity’ op ‘send me an email for each discussion’.
Dit betekent dat je bij iedere discussie die gestart wordt in de groep een mailtje krijgt. Dat lijken veel mailtjes, maar het geeft je in een paar dagen een heel duidelijk beeld van de groep.

Ook de digest e-mail zet ik aan. Dat lijkt dubbelop, maar op deze manier ontvang je ook job postings en nieuwsberichten (mits de groep deze mogelijkheid biedt). De delivery frequency zet ik in eerste instantie op dagelijks. Zeker bij drukke groepen is de digest anders snel onleesbaar.

Vervolgens kijk ik het een week of 2 aan.
Doordat de mails binnenkomen in een passende mailbox, kan ik een goed oordeel vellen. Ben ik bezig in een zakelijke mailbox, dan vind ik daar de LinkedIn berichten van groepen waarvan ik van mening was dat ze voor mijn werk relevant zouden zijn. Hobbies komen terecht in een persoonlijke mailbox.

Blijkt na die periode dat ik totaal niet geinteresseerd ben ik de discussies die zich afspelen in de groep, dan meld ik me weer af of zet in ieder geval de ‘mail bij nieuwe discussies’ uit en de digest op wekelijks. Kom je daar zelf niet toe, dan helpt LinkedIn je na verloop van tijd een handje. Klik je nooit door uit een daily digest naar de groep? Dan zet LinkedIn automatisch de digest op wekelijks en stuurt je een mailtje met meer informatie over deze wijziging.
Heel soms gebeurt het dat ik mijn zakelijke mailadres vervang door een persoonlijk adres.

Wat doe ik dan met al die mails? Zoals gezegd, die dingen komen in een mailbox die past bij de groep. Ik ben iemand die weinig filters gebruikt. Mijn ervaring is dat het wegfilteren van dit soort mails zorgt voor mapjes met mails die je nooit opent en alleen maar vol blijven lopen. Dat is niet het doel van een LinkedIn groep. Je volgt een groep omdat je er iets uit wilt halen. Deze potentieel waardevolle informatie ontvang ik dus graag in mijn inbox.

In principe richt ik me vooral op die ‘nieuwe discussie’ mails. Die geven een goed beeld van de groep, zijn handzaam en snel te lezen en triggeren je om zelf ook actief je bijdrage te leveren aan een groep.

Discussies op LinkedIn zijn zeer snel verouderd. Wil ik me mengen in een discussie dan doe ik dat of direct na ontvangst en lezen van de mail, of ik markeer het mailtje en reageer uiterlijk binnen 24 uur. Gemarkeerde mails ouder dan 24 uur, verdwijnen gewoon weer in de prullenbak. Als de discussie nog gaande is, word ik wel getriggerd door een vervolgmailtje, of lees ik in een vervolgmail de reactie die ik zelf ook had willen geven.

De digest scan ik heel snel door. Ik blader voorbij de discussies naar de overige onderdelen (news, jobs etc.).

Die limiet van 50 groepen die LinkedIn je opdraagt helpt mij met het schoonhouden van de lijst. Wil ik lid worden van een nieuwe groep, dan blader ik door mijn bestaande groepen en kijk ik aan welke groep ik al een tijd lang geen bijdrage meer heb geleverd. Blijkbaar is die groep het niet meer voor mij en kan die dus weg.